HYVÄSTI SAKARALIITIN!

 

Kesäkuussa 2018 voimaan astuvan uudistuksen tavoitteena on poistaa vanhanaikaiset sakaraliittimet käytöstä kokonaan ja korvata ne ajanmukaisilla, turvallisemmilla täyttöliittimillä. Ajanmukainen täyttöliitin tarkoittaa kahden tuuman nokkavipuliitintä, esimerkiksi camlock-liitintä.   
Kuvassa ajanmukainen camlock-liitin.

Kaikki sakaraliittimillä varustetut täyttöliittimet ovat käytännössä yli 40 vuotta vanhoja, joten niiden tiiviys ei ole enää luotettava. Sakaraliittimien korvaamista nykyaikaisella liittimellä on suositeltu jo vuosien ajan, sillä viime vuosina sakaraliittimet ovat aiheuttaneet useita ongelmia. Öljyn purkutilanteessa vanhoja sakaraliittimiä varten tarvitaan välikappale, adapteri, jonka öljyputken tärinä voi purkutilanteessa irrottaa. Vanha sakaraliitin voi myös vuotaa täytön aikana.  

Sakaraliittimen vaihto esimerkiksi camlock-liittimeksi on n. 100-150 € riippuen asennuskohteesta. ”Kustannus, joka aiheutuu turvalliseen liittimeen vaihtamisesta ei ole päätähuimaava, jos sitä vertaa epätoivottuun onnettomuustilanteeseen. Ympäristön pilaantumisesta vastaa aina sen aiheuttaja. Puhdistuskustannukset voivat tapauksesta riippuen muodostua huomattaviksi ja nousta kymmeniin tai jopa satoihin tuhansiin euroihin”, toteaa erityisasiantuntija Tina Sammi Öljy- ja biopolttoaineala ry:stä. Täyttöliittimen vaihdon saa suorittaa vain Tukesin (Turvatekniikan keskus) valtuuttama huoltoliike (http://www.tukes.fi/fi/Rekisterit/Hyvaksytyt-liikkeet).

Kuljetusyrityksiltä ja kuljettajilta edellytetään, että öljyä ei toimiteta, jos kiinteistössä on täyttöliitin, jonka tiiviydestä ei ole selkeää varmuutta. Menettelyllä pyritään ehkäisemään henkilö-, ympäristö- ja omaisuusvahinkojen syntymistä. Tästä johtuen öljy jää saamatta 1.7.2018 lähtien, mikäli öljylämmityslaitteistosta ei löydy ajanmukaista liitintä. Sopimus koskee koko öljyalaa.

Mikäli toimituskohteessamme on tämän vuoden puolella havaittu vanhanaikainen sakaraliitin, on kuljettajamme jättänyt asiasta öljy-yhtiöiden laatiman tiedotteen kuormakirjan liitteenä. Vanhan sakaraliittimen tunnistat myös itse täyttöputken messinkisen pään kolmesta sakarasta tai korkista – sakaraliittimen suojakorkista ei löydy keinuvipua.

 

 

Lähteet:
http://www.oil.fi/fi/ajankohtaista/uutiskirjeartikkelit/kaikki-vanhat-sakaraliittimet-pois-kaytanto-tiukentumassa
Kuva: www.oil.fi

Kommentit